Sweet Potato & Feta salad – Salade de patate douce et feta

Par Sweetartichoke

(en français, plus bas)

It is summer time in Switzerland and one of the thing I enjoy most during summer is having picnics!

And what about you, dear readers, do you like picnics? Is there any picnic food/tips/stories you would like to share?

When I think of a picnic, many happy, colourful things come to my mind:

The pleasure of sitting in the grass or on the beach , a bright summer tablecloth, lots of laughters, chilled rosé wine, the loving atmosphere of food sharing and, of course, the excitement of preparing the food! Even a simple piece of cheese and bread become suddenly so festive!

It was during a recent picnic that my dear friend H. brought this bright and tasty sweet potato salad!

The taste of feta cheese blends very well with the sweetness of potatoes and the pumpkin seeds add a crunchy touch to the soft texture of the main ingredients. It is quick to prepare and I am totally in love with its orange colour! Careful, though,  one gets very addicted to it and you might be asked to bring it to all the upcoming picnics you are invited to!

Ingredients for 4 servings:

4 medium sized sweet potatoes (about 500g)

2 tablespoons oil (olive oil for me)

1/2 teaspoon turmeric

2 cloves garlic, crushed

1 large onion, chopped

200g feta cheese, diced

2 tablespoons parsley, chopped

2 tablespoons pumpkin seeds

salt and pepper to taste

Method:

Put the unpeeled sweet potatoes in a large pot. Cover with water. Put on the stove and bring water to a boil. Reduce heat to medium and cook until a knife can be inserted easily in the potatoes.

Drain the potatoes and keep aside to cool down.

When they have cooled enough to be held in your hand, peel them. Then you can dice or slice them. I made little balls, using a “cuillère parisienne” (click on the word).

Heat the oil in a pan.

Add the turmeric, garlic and onion. Strirring frequently, fry until the onion start to become a little golden.

Add the potato balls and fry briefly, for 2-3 minutes, stirring constantly. The idea is that the potatoes are coated with turmeric, garlic and onion. Keep aside.

Dice the feta cheese and put it in a bowl. Add the sweet potato balls. Season with freshly ground pepper and a little salt (the feta cheese is already pretty salty).

Add the parsley and sprinkle with pumpkin seeds.

You can serve it immediately, with potato ball still warm or cold.

I am sending this salad to Anamika of the blog Taste Junction, for the “Salad Spread” event she is organising (until 30th July)

Salade de Patate Douce et feta

Ici, en Suisse, c’est l’été et une de mes activités préférées pendant l’été c’est d’organiser des pique-niques!

Et vous, chers lecteurs, aimez-vous les pique-niques? Voulez-vous partager vos anecdotes, conseils, recettes de pique-niques?

Quand je pense à  “pique-nique”, il y a plein d’idée colorées et joyeuses qui me viennent à l’esprit:

Le plaisir d’être assis dans l’herbe ou sur la plage, une nappe aux couleurs gaies, beaucoup de rires, un vin rosé bien frais, l’atmosphère  pleine d’amour du partage de la nourriture et, bien sûr, l’excitation de la préparation d’un repas festif et fameux!

C’est lors d’un pique-nique récent en sa companie que ma chère amie H. a apporté cette savoureuse salade de patates douces.

Le goût de la feta se marie très bien avec la douceur des patates et les graines de courge ajoutent une touche croquante à la texture plutôt moelleuse des principaux ingrédients. Elle est préparée en un éclair et je suis totalement sous le charme de sa couleur orange! Il faut cependant faire attention, car on y devient vite accro et on pourrait bien vous demander d’en apporter à tous les futurs pique-niques auxquels vous serez invités!

Ingrédients pour 4 personnes:

4 patates douces de taille moyenne (environ 500g)

2 cuillères à soupe d’huile (huile d’olive pour moi)

1 / 2 cuillère à café de curcuma

2 gousses d’ail hachées

1 gros oignon, coupé finement

200g de feta , coupée en dés

2 cuillères à soupe de persil ciselé finement

2 cuillères à soupe de graines de courge

sel et poivre pour assaisonner

Préparation:

Mettre les patates douces non pelées dans une grande casserole. Les recouvrir avec de l’eau. Mettre sur le feu et porter à ébullition. Réduire à feu moyen et cuire jusqu’à ce qu’un couteau puisse être inséré facilement dans les patates.

Égoutter les patates et les laisser refroidir un peu.

Dès qu’elles ont  suffisamment refroidi pour être tenues dans dans la main sans se brûler, pelez-les. Ensuite, on les coupe en dés ou en tranches.  J’ai fait des petites boules, en utilisant une cuillère parisienne (cliquer sur le mot).

Chauffer l’huile dans une poêle.

Ajouter le curcuma, l’ail et l’oignon. Tout en remuant fréquemment, faire frire jusqu’à ce que l’oignon commence à dorer.

Ajouter les boules de patate douce et faire revenir brièvement, pendant 2-3 minutes, en remuant constamment. L’idée est que les patates soient recouvertes avec le curcuma, l’ail et l’oignon. Mettre de côté.

Couper la feta en dés et la mettre dans un bol. Ajouter les boules de patates douces. Assaisonner avec du poivre fraîchement moulu et un petit peu de sel (la feta est déjà salée).

Ajouter le persil et saupoudrer de graines de courge.

Cette salade se sert froide ou on peut la servir immédiatement, avec les boules de patate douce encore tièdes.


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