Yesterday, while I was unpacking, tidying, and looking after a two years old toddler etc... I found one of my Christmas gifts : l'Atelier Petits Beurre by Berangère Abraham ( a kit for making traditional French cookies). So I decided to share a little home cooking moment with my son. My son doesn't like manufactured food. Don't ask me why, I couldn't answer as I'm not good at translating his French-English toddler's language!
It's very easy to make.
You will need ( about 50 biscuits):
- Sugar 200 g ( 7 Oz)
- Butter 200 g ( 7 Oz)
- Water 125 g ( 4,4 Oz)
- Salt 2 g ( a pinch )
- Flour 500 g ( 17,63 )
- Baking powder 5 g ( 0,19 Oz)
Mix the flour and the baking powder in a bowl.Combine the butter, sugar, water and salt in a saucepan in a gentle heat until the mix starts to simmer. Then set the mix aside for 20 minutes.
When it has cooled, fold the butter mix into the flour mix with a wooden spoon and knead the resulting dough with your hands (after washing your hands and nails and taking of jewelry, of course!). The dough should be soft. Then wrap the ball of dough in a plastic film and put it in a cool place for 3 hours.3 hours later, preheat oven 180°CSpread the dough with a rolling pin ( 2-3 mm thick )Shape the biscuits with a Petits Beurre cookie cutter and lay them out on a non-stick oven tray or an oven tray covered with greaseproof paper.Bake for about 12 minutes.
My son enjoyed our homemade Petits Beurre... He wasn't upset by the butter as it's cooked ( He has a cow's milk intolerance ). Next time, I'll try to make some with margarine even if French Petits Beurre with no butter are not a French Petits Beurre anymore!
Hier, encore, je défaisais les cartons, rangeais tout en m'occupant d'un individu de deux ans... En rangeant, j'ai retrouvé un de mes cadeaux du dernier Noël : l'Atelier Petits Beurre de Bérangère Abraham. Du coup, j'ai tout laissé en plan pour passer un partager un moment avec mon petit bout. Celui-ci n'aime pas la nourriture manufacturée. Ne me demandez pas pourquoi, je ne pourrais y répondre.Nous avons donc fait des Petits Beurre, super facile à faire en plus!Ingrédients (pour une cinquantaine de biscuits) :
- 200 g de sucre
- 200 gramme de beurre
- 125 g d'eau
- 2 g de sel
- 500 g de farine
- 5 g de levure chimique
Dans une casserole, mélanger le beurre, le sucre, le sel, et l'eau à feu doux. Portez jusqu'à ébullition. Quand le beurre est fondu, laissez refroidir pendant une vingtaine de minutes.Dans un saladier, mélanger la farine et la levure puis incorporez le mélange de beurre fondu froid.Travaillez la pâte avec une cuillère en bois puis à la main ( mains lavées, ongles brossés et bijoux retirés bien sûr!) Quand la pâte est bien homogène (elle doit être molle), enveloppez-là dans un film plastique puis mettez-là au frais pendant 3 heures.3 heures plus tard, préchauffez votre four à 180°C. Puis étalez la pâte avec un rouleau à pâtisserie jusqu'à ce qu'elle fasse 2 à 3 mm d'épaisseur.Découpez les biscuits à l'aide de l'emporte-pièce.Puis déposez-les sur une plaque anti-adhésive (j'ai utilisé du papier sulfurisé)Enfournez pendant 12 minutes.Mon fils a beaucoup aimé! Ca ne lui a posé aucun problème d'intolérance dans la mesure où le beurre est cuit. Cela dit, je tenterai avec de la margarine la prochaine fois même si un Petit Beurre sans beurre n'en est plus un!