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Petit soufflé au parmesan : le challenge Daring Cooks de novembre!

Par Gourmande4ever

daring bakers-souffle-oct 2010

When I discovered that the Daring Cooks November challenge was the soufflé, I got overstressed!

I’ve never tried to cook it before, as I thought it was technically very hard to do!

But as I’m a nice girl, I had to try!

So I decided I’ll go for a cheesy one!

Unfortunately, I have not been quick enough, and the nasty soufflé had deflating before I could take a nice picture: I’m so disappointed!!

But I’ll cook it again, & try to be quicker with my camera!

Anyway, it tested very good, light & tender!

Ingredients (for 2 persons):

35 g of unsalted butter + some to grease the 2 small molds

35 g of flour + some for the small molds

25 cl of semi-skimmed cold milk

2 eggs

80 g of grated cheese: I used some fresh Parmesan cheese!

Salt and pepper of the mill

Method :

Make the béchamel sauce:

Melt 35 g of butter in a pan. Add then 35 g of flour, and let cook on slow fire and stir briskly.

Incorporate then little by little, on slow fire, the cold milk, and let thicken over low heat. Your béchamel should be thick enough for a soufflé: your finger past the spatula full of sauce should leave a very clean way.

If there are lumps (it happens even to the best of us, especially when one is angry), do not worry: a helping hand blender, neither seen nor known, and the damage is repaired!

Preheat the oven at 210°C (thermostat 6).

Butter generously the molds, and then line the inside with some flour. Remove the surplus of flour by gently shaking the molds. Then butter again the edge of the molds.

There should not have the slightest finger mark: it would prevent the soufflé from rising!

Mix the béchamel with the cheese, salt and pepper to the taste.

Add the bechamel topping enriched yellow (cheese, mashed vegetables), stir thoroughly. Egg whites added last, preferably using a spatula (flexible rubber spatula). This mix without breaking the whites, like a chocolate mousse. For example you can lighten your mixture by mixing a first third of whites without precaution, before adding the rest and make further gestures and wrap to keep the lightness of the white longer.

The mixture need not be perfectly homogeneous, it is better some traces of egg whites instead of a blown too mixed which may not rise.

Then simply pour the mixture into molds by not only filling 3 / 4.

Put in the oven for 20 minutes of cooking approximately: do not open the door of the oven, especially, thus try to check the cooking through the window of the door!

Quand j'ai découvert que le défi de novembre des Daring cooks était le soufflé, j'ai été fort paniquée !

Je n’avais jamais tenté de cuisiner un soufflé, car ce délicieux met me semblait techniquement plutôt capricieux !

Mais quand il faut y aller…

Donc j'ai opté pour un classique du genre, histoire de fourbir mes armes !

Malheureusement, je n'ai pas été assez rapide et le méchant s’est dégonflé à peine sorti du four !

Donc raté pour la photo triomphante de mon premier soufflé! Grrr !

Mais je compte bien récidiver, et prendre de vitesse le prochain !

Ingrédients (pour 2 personnes) :

35 g de beurre doux + un peu pour les 2 petits moules

35 g de farine + un peu pour les 2 petits moules

25 cl de lait froid demi-écrémé

2 œufs

80 g de fromage râpé : j’ai utilisé du parmesan frais !

Sel & poivre du moulin

Réalisation :

Faire la sauce Béchamel :

Faire fondre 35 g de beurre dans une casserole. Ajouter ensuite 35 g de farine, et laisser cuire sur feu doux tout en remuant vigoureusement avec un fouet jusqu'à ce que le roux prenne une couleur blonde.

Incorporer ensuite petit à petit, sur feu doux, les 25cl de lait froid en fouettant vivement pour éviter la formation de grumeaux : dés que cette sauce commence à bouillir, retirer la casserole de la plaque de cuisson.

Laisser refroidir cette sauce Béchamel 2 à 3 minutes en la fouettant régulièrement.

Préchauffer le four à 210°C (thermostat 6).

Beurrer généreusement les moules, puis chemiser l’intérieur avec de la farine. Retirer l’excédent de farine en tapant le moule sur le plan de travail, puis beurrer à nouveau le bord du moule.

Il ne faut pas qu’il y ait la moindre trace de doigt : cela empêcherait le soufflé de monter !

Mélanger la béchamel avec le fromage, saler & poivrer au goût.

Séparer les blancs de jaunes, et ajouter les jaunes d’œufs à la béchamel au fromage.

Bien mélanger.

Monter les blancs en neige ferme et les incorporer délicatement à la préparation : commencer par incorporer au fouet 1 à 2 cuillères à soupe de blancs d'œuf battus à la préparation pour l'assouplir, puis le restant, mais plus délicatement avec une spatule.

Remplir les moules aux ¾.

Enfourner pour 20 minutes de cuisson environ : ne pas ouvrir la porte du four, surtout, donc essayer de contrôler la cuisson à l’œil, à travers la vitre de la porte !

A déguster à la sortie du four, avant que le soufflé ne retombe.


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